Σπονδυλοδεσία: Μάθετε Ό,τι Χρειάζεται Να Γνωρίζετε Για Την Επέμβαση

Σπονδυλοδεσία

Τι είναι η σπονδυλοδεσία

Η σπονδυλοδεσία αποτελεί το χειρουργείο που διενεργείται προκειμένου να ανακτηθεί η ευστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης σταθεροποιούνται και ενώνονται, συνήθως με τη βοήθεια μεταλλικών βιδών και ράβδων τιτανίου. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αλλά η συνολική αποκατάσταση μετά από σπονδυλοδεσία διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.
Η διαδερμική σπονδυλοδεσία είναι στην ουσία μια πιο σύγχρονη εκδοχή της “κλασικής” σπονδυλοδεσίας. Σε αυτή τη διαδικασία, έχουμε και πάλι τοποθέτηση βιδών και ράβδων με το ειδικό φορητό ακτινολογικό μηχάνημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Η διαφορά από την “κλασική” σπονδυλοδεσία είναι πως αυτή γίνεται διαδερμικά (δια του δέρματος δηλαδή) με περισσότερες μικρές τομές, αντί για μια μεγάλη τομή.
Στη συνέχεια, θα μάθουμε τις παθήσεις οι οποίες ενδέχεται να ενοχοποιούνται όταν ένας ασθενής έχει χάσει την ευστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Κυρίως, όμως, θα μάθουμε για την ίδια την επέμβαση, μαθαίνοντας ποια είναι η απαραίτητη προετοιμασία για έναν ασθενή ο οποίους θα υποβληθεί σε σπονδυλοδεσία, πώς γίνεται η επέμβαση και, τέλος, ποια προβλέπεται να είναι η πορεία του μετά την επέμβαση.  

Σπονδυλική στήλη

Πως προκαλείται αστάθεια στη σπονδυλική στήλη

Η αστάθεια στη σπονδυλική στήλη εντοπίζεται πιο συχνά στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας και μπορεί να προκληθεί από βλάβη, εκφύλιση ή τραυματισμό των σπονδυλικών σωμάτων, μεσοσπονδύλιων δίσκων και οπίσθιων αρθρώσεων, που οδηγούν σε υπερβολική κίνηση των αρθρικών επιφανειών, χαλάρωση των αρθρώσεων, εκφύλιση και τριβή, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι στην περιοχή της μέσης ή σε άλλα σημεία του σώματος.

Παθήσεις που προκαλούν αστάθεια

Κάποιες από τις παθήσεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν αστάθεια στη σπονδυλική στήλη είναι οι εξής:

το κάταγμα, το σπάσιμο δηλαδή ενός ή και περισσότερων σπονδύλων

η οστεοαρθρίτιδα οπίσθιων αρθρώσεων, όπου συμβαίνουν διάφορες εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης

οι όγκοι, είτε είναι καλοήθεις είτε κακοήθεις όγκοι οι οποίοι επηρεάζουν σε κάθε περίπτωση τη δομή της σπονδυλικής στήλης

οι διάφορες εκφυλιστικές αλλοιώσεις, όπου έχουμε την προοδευτική φθορά των αρθρώσεων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων

η υποτροπή της δισκοκήλης, που σημαίνει πως έπειτα από προηγούμενη επέμβαση έχουμε επαναλαμβανόμενη πρόπτωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου

η σπονδυλολίσθηση, κατά την οποία ένας σπόνδυλος μετατοπίζεται πάνω από κάποιον άλλον

οι διάφορες εκφυλιστικές παραμορφώσεις, με βασικές τη σκολίωση και την κύφωση

κάποια αυτοάνοση αρθρίτιδα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα

Προετοιμασία Για Τη Σπονδυλοδεσία

Η προετοιμασία για τη σπονδυλοδεσία περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα. Ο ασθενής θα υποβληθεί, κατ’ αρχάς, σε εκτενή προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει μερικές σημαντικές απεικονιστικές εξετάσεις που έχουν ως στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η σπονδυλική στήλη του ασθενή. Στις απεικονιστικές εξετάσεις υπάγονται οι παρακάτω:

ακτινογραφίες

αξονική τομογραφία

μαγνητική τομογραφία

Ένα δεύτερο βήμα της προετοιμασίας για τη σπονδυλοδεσία είναι η λήψη του πλήρους ιατρικού ιστορικού του ασθενή από τον γιατρό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν:

● υπάρχει κάποια αλλεργία

● ο ασθενής λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή υπάρχει κάποια άλλη πάθηση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει σε οποιονδήποτε βαθμό την επέμβαση

Τέλος, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τον ασθενή να έχει ενημερωθεί πλήρως από τον γιατρό του αναφορικά με τη διαδικασία, τα αποτελέσματα από την επέμβαση, την πορεία αποκατάστασης μετά το χειρουργείο, αλλά και τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Επέμβαση Και Έκβαση Αυτής

Η επέμβαση που γίνεται με στόχο τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, με τον ασθενή να βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι μπρούμυτα (σε πρηνή θέση). Αρχικά, το ειδικό ακτινοσκοπικό μηχάνημα εντοπίζει ακριβώς και μαρκάρει την πάσχουσα περιοχή. Στη συνέχεια, ανοίγεται μία τομή ή περισσότερες μικρές τομές μισού εκατοστού στο δέρμα, κάτω από τη μέση γραμμή, αν έχει επιλεγεί η διαδερμική σπονδυλοδεσία. Μέσα από την τομή ή τις τομές γίνεται η τοποθέτηση των βιδών στα σπονδυλικά σώματα μέσω των σπονδυλικών αυχένων. Το τελευταίο βήμα είναι η προσαρμογή δύο ράβδων τιτανίου μέσω ειδικών παξιμαδιών στις κεφαλές των βιδών. Αν κριθεί απαραίτητο από τον νευροχειρουργό, αφαιρείται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και αντικαθίσταται από κάποιο συνθετικό μόσχευμα (PLIF, TLIF).

Ανάρρωση

Χάρη στις σύγχρονες μεθόδους, η ανάρρωση του ασθενή μετά από μια σπονδυλοδεσία αναμένεται να είναι πολύ σύντομη και ανώδυνη, καθώς η επέμβαση είναι αναίμακτη και ατραυματική. Η απαραίτητη νοσηλεία δεν ξεπερνά το ένα βράδυ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Ωστόσο, ανάλογα με την πάθηση η οποία έχει οδηγήσει σε σπονδυλοδεσία και την κατάσταση του ασθενή, ο χρόνος παραμονής στην κλινική μπορεί να αυξηθεί.

Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, χωρίς πόνο μετά την επέμβαση, και μέσα σε 4 με 6 εβδομάδες μπορεί να επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητά του. Το ακριβές διάστημα κατά το οποίο υπάρχει περιορισμός στις δραστηριότητες του ασθενή, όπως η οδήγηση για παράδειγμα, εξαρτάται ανά περίπτωση.
Στη μετεγχειρητική φάση, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί φυσιοθεραπεία για να ενισχύσει τους μυς γύρω από τη σπονδυλική στήλη και να βελτιώσει την ευκαμψία και τη σταθερότητα. Επιπλέον, οι τακτικοί έλεγχοι από τον νευροχειρουργό θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση της πορείας της ανάρρωσης και στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων τα οποία μπορεί να προκύψουν.
Ο γιατρός φροντίζει να ενημερώνει πάντα τον ασθενή σχετικά με το τι πρέπει να γίνει μετά το χειρουργείο, δίνοντάς του σαφείς οδηγίες αναφορικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και για πόσο χρονικό διάστημα, τα παυσίπονα φάρμακα τα οποία επιτρέπεται να λαμβάνει για τον πόνο και τη συχνότητά τους, ενώ θα οριστούν και οι επόμενες συναντήσεις τους ώστε να δει ο γιατρός τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενή.

Ο νευροχειρουργός Δρ. Στέλιος Βλατάκης βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας λύσει όλες τις απορίες αναφορικά με τη σπονδυλοδεσία. Μάθετε τι είναι η επέμβαση αυτή, για ποιους λόγους μπορεί να σας τη συστήσει ο γιατρός σας, ποιος ο προβλεπόμενος χρόνος αποκατάστασης και ό,τι είναι απαραίτητο να ξέρετε για την αποθεραπεία και τη διαδικασία συνολικά.
Καλέστε μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας και κλείστε το ραντεβού σας με τον νευροχειρουργό, ώστε να προγραμματίσετε την επέμβαση που θα επαναφέρει την ευστάθεια της σπονδυλικής στήλης.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Νευροχειρουργός - Χειρουργός σπονδυλικής στήλης με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου.

Επικοινωνία

Ιατρείο, Ευρωκλινική Αθηνών
Αθανασιάδου 3-5
Αθήνα 115 21 
Χάρτης

Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Αθήνα
Χάρτης 

+30 2106416016
+30 6971701871

info@nevroxeirourgos-vlatakis.com

Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία
Call Us