Κήλη Στον Αυχένα - Αυχενική Δισκοκήλη

Τι είναι η κήλη στον αυχένα;

Μια κήλη στον αυχένα ή δισκοκήλη αυχένα, όπως είναι αλλιώς γνωστή, εμφανίζεται όταν ο μαλακός πυρήνας (πηκτοειδής πυρήνας) ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου προβάλλει μέσα από το σκληρότερο εξωτερικό του τοίχωμα (ινώδης δακτύλιος). Αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ο πόνος εμφανίζεται όταν το δισκικό υλικό συμπιέζει μια κοντινή νευρική ρίζα. Συνήθως, αυτή η μορφή ρήξης δίσκου επηρεάζει την ηλικιακή ομάδα 30-50 ετών.
Εκτός από τη φθορά, οι κήλες του αυχενικού δίσκου μπορεί να προέρχονται από κάποιο είδος τραυματισμού στον αυχένα. Όταν μια κήλη αυχενικού δίσκου πιέσει τα κοντινά αυχενικά νεύρα, οδηγεί σε πόνο που μπορεί ακτινοβολεί σε όλο το άνω άκρο. Επιπλέον, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με τον πόνο. Μπορεί, τέλος, να εμφανιστεί μυϊκή αδυναμία στους δικέφαλους, τρικέφαλους ή και σε άλλες μυϊκές ομάδες του άνω άκρου.

Ανατομία

Η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου αποτελείται από μικρού μεγέθους οστά, τους σπονδύλους. Οι σπόνδυλοι είναι στοιβαγμένοι, θα λέγαμε, ο ένας πάνω στον άλλον και ανάμεσά τους υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Στην αυχενική μοίρα έχουμε 7 σπονδύλους μικρού μεγέθους, επίσης στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλον, οι οποίοι βρίσκονται από τη βάση του κρανίου μέχρι και το πάνω μέρος του θώρακα.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στα νεύρα, οπότε, στην περίπτωση που πάθει κάτι, τα νεύρα ενδέχεται να επηρεαστούν. Το υλικό του μεσοσπονδύλιου δίσκου ερεθίζει τα νεύρα και τους προκαλεί κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χημικός ερεθισμός. Η φλεγμονή των νεύρων και το πρήξιμο που προκαλεί η πίεση από την κήλη στον αυχένα έχουν ως αποτέλεσμα τον πόνο, που αποτελεί βασικό σύμπτωμα.

Με τις κήλες αυχενικού δίσκου, το νεύρο που επηρεάζεται από την πάθηση είναι αυτό που εξέρχεται σε αυτό το συγκεκριμένο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης. Επομένως, εάν το επίπεδο Α6-Α7 έχει κήλη, τότε είναι το νεύρο Α7 αυτό που θα επηρεαστεί.

Συμπτώματα Αυχενικής Δισκοκήλης

Μια αυχενική κήλη δίσκου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα σύμπτωμα που συνδέεται με την αυχενική δισκοκήλη, όπως και ο πόνος στον λαιμό, τα χέρια, τα δάχτυλα ή μέρη του ώμου.

Συμπτώματα Κήλης Δίσκου Κατά Νεύρο

Και πάλι, τα συγκεκριμένα συμπτώματα μιας αυχενικής δισκοκήλης θα εξαρτηθούν από τα προσβεβλημένα νεύρα. Αυτό συνήθως αναλύεται ως εξής:

Α4-Α5: Εδώ, μια κήλη δίσκου θα πιέσει τη ρίζα του νεύρου Α5. Σε αυτό το επίπεδο, οι κήλες δίσκου προκαλούν πόνο στον ώμο και αδυναμία στο πάνω μέρος του άνω βραχίονα.
Α5-Α6: Αυτή η κήλη δίσκου συμπιέζει τη νευρική ρίζα Α6. Μια κήλη δίσκου σε αυτό το επίπεδο θα οδηγήσει σε αδυναμία στον δικέφαλο και τον καρπό. Επιπλέον, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα μπορεί να ακτινοβολούν μαζί με πόνο στην πλευρά του αντίχειρα του χεριού. Αυτή η νευρική περιοχή είναι μια από τις πιο κοινές θέσεις για την εμφάνιση κήλης δίσκου.
Α6-Α7: Εδώ, η κήλη δίσκου προσκρούει στη ρίζα του νεύρου Α7. Όταν εμφανίζεται κήλη δίσκου σε αυτή την περιοχή, οδηγεί σε αδυναμία στους τρικέφαλους και στα δάκτυλα. Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα θα είναι επίσης παρόντα, με πόνο που ταξιδεύει κάτω από τους τρικέφαλους και στο μεσαίο δάχτυλο. Αυτό είναι ένα άλλο πολύ κοινό επίπεδο για την εμφάνιση κηλών αυχενικού δίσκου.
Α7-Θ1: Αυτό συμβαίνει όταν ένας δίσκος πιέζει τη ρίζα του νεύρου Α8. Αυτή η θέση βρίσκεται στη βάση του αυχένα, την οποία ακολουθεί αμέσως η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Εάν εμφανιστεί κήλη δίσκου σε αυτό το επίπεδο, τότε μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία στη δύναμη της λαβής, καθώς και σε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που εκτείνεται κατά μήκος της πλευράς του μικρού δακτύλου του χεριού.

Φυσικά, αυτοί δεν είναι απόλυτοι νόμοι. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων ή ακόμη και μεταξύ των ίδιων επιπέδων της σπονδυλικής στήλης. Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό με τον δικό του μοναδικό τρόπο και, ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε όλα τα επίπεδα.

Αιτίες Αυχενικής Δισκοκήλης

Συνήθως, δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε την ακριβή αιτία μιας αυχενικής κήλης δίσκου. Τις περισσότερες φορές, η έναρξη είναι αργή και χωρίς ξεκάθαρη αιτία.

Αν και αυτό μπορεί να συμβαίνει, μερικές φορές οι αιτίες μπορούν να περιοριστούν στα ακόλουθα:

Ηλικία: Οι δίσκοι που έχουν υποστεί τη φυσική διαδικασία φθοράς της γήρανσης είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κήλη. Όταν ένας ασθενής είναι νέος, οι δίσκοι του έχουν αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Με την πάροδο του χρόνου, η ποσότητα του νερού που είναι διαθέσιμη στους δίσκους μειώνεται (προϊούσα αφυδάτωση). Αυτό καθιστά τους προσβεβλημένους δίσκους πολύ λιγότερο εύκαμπτους, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα να υποστεί κανείς έναν ακούσιο τραυματισμό είναι πολύ μεγαλύτερη.
Γενετική: Γενικά φαίνεται να υπάρχει γενετική σύνδεση όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής της σπονδυλικής στήλης και την ικανότητα αντοχής αυτής στον χρόνο.
Κίνηση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ξαφνικές ή ακραίες κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυχενική κήλη δίσκου. Η άρση ενός βαριού αντικειμένου ή το στρίψιμο με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντέξει η σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε έναν δίσκο.
Τραυματικό συμβάν: Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας τραυματικός που προκύπτει από γεγονότα, όπως πτώση ή τροχαία ατυχήματα, μπορεί να οδηγήσει σε κήλη δίσκου.

Διάγνωση

Η διάγνωση για μια κήλη αυχένα μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο κυρίως εξετάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

Μαγνητική τομογραφία: Κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη διαγνωστική εξέταση για μια αυχενική κήλη, καθώς μπορεί να απεικονίσει λεπτομερώς τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από κλειστοφοβία για παράδειγμα, τη διαγνωστική λύση μπορεί να προσφέρει η αξονική τομογραφία.
Ακτινογραφία: Μια απλή ακτινογραφία ή ειδικές λήψεις αυτές μπορούν επίσης να συμβάλουν στη διάγνωση μιας κήλης του αυχένα.

Αντιμετώπιση

Η ιδανική για κάθε ασθενή αντιμετώπιση μιας αυχενικής κήλης είναι μία απόφαση την οποία θα πάρει ο νευροχειρουργός βάσει της εκάστοτε περίπτωσης. Το χειρουργείο αποτελεί μια από τις μεθόδους θεραπείας, αλλά θα επιλεγεί κυρίως όταν οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης αποδειχθούν αναποτελεσματικές για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Συντηρητικές Θεραπευτικές Επιλογές Για Αυχενική Δισκοκήλη

Τις περισσότερες φορές, οι συντηρητικές μέθοδοι είναι το μόνο που χρειάζεται ένας ασθενής όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει μια αυχενική κήλη δίσκου. Ευτυχώς, όταν ο πόνος στο χέρι αρχίζει να βελτιώνεται, συνήθως δεν επιστρέφει. Εάν ο πόνος γίνει πιο διαχειρίσιμος με συντηρητικές μεθόδους, τότε πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να χειρουργηθεί ο ασθενής.

Οι ακόλουθες μη χειρουργικές μέθοδοι αποδεικνύονται συχνά αποτελεσματικές για τη θεραπεία της αυχενικής κήλης δίσκων:

Φάρμακα: Τα ΜΣΑΦ και οι αναστολείς COX-2 είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση του πόνου της αυχενικής κήλης δίσκων. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει στεροειδή για ακόμη πιο ισχυρή ανακούφιση από τον πόνο.
Φυσικοθεραπεία: Ορισμένες θεραπευτικές ασκήσεις μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση σε όσους έχουν πόνο στο χέρι που σχετίζεται με αυχενική κήλη δίσκου. Μπορεί, επίσης, να γίνει εφαρμογή θερμότητας/πάγου σε συνδυασμό με αυτή τη θεραπεία για περαιτέρω ανακούφιση από τα συμπτώματα. Η χρήση θερμικού υπέρηχου (tecar) και μαγνητικού διεγέρτη έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική.
Αυχενικό περιλαίμιο: Σε πολλές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση ενός αυχενικού κολάρου για την παροχή υποστήριξης.
Τροποποίηση Δραστηριότητας: Ορισμένες δραστηριότητες θα κάνουν τον πόνο της κήλης του δίσκου ακόμη χειρότερο. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν πράγματα όπως είναι η άρση βαρών, η βαρκάδα, το τρέξιμο κ.λπ. Αποφεύγοντας απλώς αυτές τις δραστηριότητες, ο πόνος θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμος.

Χειρουργική Θεραπεία Αυχενικής Κήλης Δίσκων

Εάν ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος ή διαρκεί για μια περίοδο 6 έως 12 εβδομάδων, τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Ευτυχώς, το 95% έως το 98% αυτών των επεμβάσεων έχουν ως αποτέλεσμα μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο.

Η χειρουργική επέμβαση για την πάθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

Πρόσθια Αυχενική Μικροδισκεκτομή: Η πιο κοινή χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πάθησης. Σε αυτή τη διαδικασία, ο προσβεβλημένος δίσκος αφαιρείται μέσω μιας μικροσκοπικής τομής μιας ίντσας στον τράχηλο (λαιμός) μέσω πρόσθιας προσέγγισης. Αφού αφαιρεθεί ο δίσκος, ο χειρουργός τον αντικαθιστά με έναν συνθετικό και ιστοσυμβατό κλωβό.
Οπίσθια Ενδοσκοπική Αυχενική Δισκεκτομή: Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται όταν υπάρχει πλάγια και συνήθως ενδοτρηματική προβολή του δίσκου.

Επικοινωνήστε με τον νευροχειρουργό Δρ. Στέλιο Βλατάκη, ενημερωθείτε σχετικά με ό,τι είναι απαραίτητο να γνωρίζετε σχετικά με τις κήλες αυχένα και προγραμματίστε το ραντεβού σας, ώστε να σας προτείνει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας για εσάς.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Νευροχειρουργός - Χειρουργός σπονδυλικής στήλης με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου.

Επικοινωνία

Ιατρείο, Ευρωκλινική Αθηνών
Αθανασιάδου 3-5
Αθήνα 115 21 
Χάρτης

Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Αθήνα
Χάρτης 

+30 2106416016
+30 6971701871

info@nevroxeirourgos-vlatakis.com

Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία
Call Us