Ενδοσκοπική Δισκεκτομή: Όλα Όσα Είναι Σημαντικό Να Γνωρίζετε Για Την Ελάχιστα Επεμβατική Επέμβαση

Τι Είναι Η Ενδοσκοπική Δισκεκτομή;

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι ο ελάχιστα επεμβατικός τρόπος αφαίρεσης της δισκοκήλης από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αποτελεί μια επέμβαση που συνδυάζει την ενδοσκοπική απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας με τη διενέργεια μικροσκοπικών τομών, οι οποίες είναι συνήθως πιο μικρές από 1cm. H ενδοσκοπική οσφυϊκή δισκεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστη έως καθόλου διαταραχή στους φυσιολογικούς ιστούς και, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Οι ασθενείς μπορούν συχνά να πάνε στο σπίτι τους την ίδια μέρα και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Η ενδοσκοπική οσφυϊκή δισκεκτομή είναι η πλέον σύγχρονη θεραπευτική λύση, που έχουν στη διάθεσή τους οι νευροχειρουργοί σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι αναίμακτη, ατραυματική και συνολικά παρουσιάζει πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, τα οποία ξεπερνούν το 90%. Πλέον, η απαλλαγή του ασθενή από τον πόνο που βιώνει στη μέση, τα κάτω άκρα και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος εξαιτίας της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να είναι πιο άμεση και αποτελεσματική, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Ποιες Παθήσεις Μπορούν Να Αντιμετωπιστούν

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία επιλέγεται από τους νευροχειρουργούς για την αντιμετώπιση της οσφυϊκής δισκοκήλης, της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου δηλαδή. Με τη διενέργεια της ενδοσκοπικής δισκεκτομής από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο νευροχειρουργό, ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί από όλα τα συμπτώματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά του εξαιτίας μιας ήπιας ή πιο σοβαρής μορφής δισκοκήλη.

Αναφέρονται ενδεικτικά τα συνήθη συμπτώματα που προκαλεί η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά από την πλέον σύγχρονη, αναίμακτη και ανώδυνη τεχνική.

● πόνος στη μέση
● πόνος στον αυχένα
● πόνος στο πόδι
● πόνος στο χέρι
● αδυναμία στα κάτω ή άνω άκρα
● μυρμηγκιάσματα στα πόδια ή τα χέρια
● μούδιασμα των άνω ή κάτω άκρων
● δυσκολία κατά το περπάτημα
● αδυναμία κατά τον συγχρονισμό των κινήσεων των κάτω ή άνω άκρων

Ενδείξεις Ότι Χρειάζεται Η Ενδοσκοπική Δισκεκτομή

Οι δισκοκήλες στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσουν σε ισχιαλγία ή «νευρικό πόνο», ο οποίος ακτινοβολεί κατά μήκος της κατανομής του πάσχοντος νεύρου. Η ισχιαλγία μπορεί να σχετίζεται με μούδιασμα, αίσθημα βελονιάσματος ή καρφιτσώματος, ακόμη και αδυναμία. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ισχιαλγίες περνούν από μόνες τους.

Ο γενικός κανόνας αναφορικά με τη θεραπεία της πάθησης λέει πως, στην περίπτωση που πρόκειται για τα αρχικά στάδια όπου τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, μπορούν να εφαρμοστούν πιο συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης. Σε αυτά τα μέτρα έχουμε, συνήθως, μια αγωγή με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα ή ακόμα και έναν κύκλο φυσικοθεραπειών, ο οποίος θα καθοριστεί σύμφωνα με την κατάσταση του εκάστοτε ασθενή.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις ασθενών όπου η κλινική εξέταση δείχνει κάποια νευρολογική βλάβη και τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινωθούν παρά τη φυσικοθεραπεία, τις ενέσεις και τα φάρμακα, μπορεί να ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της δισκοκήλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν υπάρχει μυϊκή αδυναμία ή προβλήματα με τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου (ιππουριδική συνδρομή), μπορεί να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Πώς Γίνεται Η Ενδοσκοπική Δισκεκτομή;

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή, όπως και όλες οι επεμβάσεις οι οποίες υπάγονται στην Ενδοσκοπική Χειρουργική, απαιτούν πέρα από τη γνώση και την εκπαίδευση του επικεφαλής νευροχειρουργού και της ομάδας που τον πλαισιώνει, τον κατάλληλο χειρουργικό εξοπλισμό και την ανάλογη διαμόρφωση της χειρουργικής αίθουσας.

Θέση Ασθενή - Χρήση Αναισθησίας

Η ενδοσκοπική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης γίνεται, συνήθως, με τον ασθενή ξαπλωμένο σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Συχνά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με τον ασθενή σε εγρήγορση, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται γενική αναισθησία. Αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των συμπτωμάτων του ασθενούς, εκτός από την εξάλειψη των πιθανών παρενεργειών της γενικής αναισθησίας.

Χειρουργική Τομή

Μια μικροσκοπική τομή (συνήθως μικρότερη από 1 cm) γίνεται στη ράχη, ενώ εντοπίζεται με ακρίβεια υπό ακτινοσκοπική πλοήγηση το επιθυμητό επίπεδο. Μέσω ενός ενδοσκοπίου υψηλής ευκρίνειας, εισάγονται εξειδικευμένα όργανα για την αφαίρεση της κήλης του δίσκου, με αποτέλεσμα να αίρεται η πίεση στα νεύρα και να ανακουφίζεται ο πάσχοντας από την ισχιαλγία.

Ο Ρόλος Του Ενδοσκοπίου

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε μερικά χρήσιμα πράγματα για το ενδοσκόπιο, το ειδικό εργαλείο που διαδραματίζει τον πιο βασικό ρόλο στη διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης. Το ενδοσκόπιο αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο, όπως μαρτυρά και η ετυμολογία της ίδιας της λέξης, βοηθά τον νευροχειρουργό να βλέπει στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Μέσω του ειδικού φωτισμού και της κάμερας, της οπτικής ίνας για την ακρίβεια, που περιλαμβάνει, ο χειρουργός μπορεί να έχει, χάρη στο ενδοσκόπιο, μια εξαιρετικά καθαρή εικόνα του εσωτερικού του σώματος σε μια οθόνη (μόνιτορ) μέσα στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η Αφαίρεση Του Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Σημειώνεται πως κατά την ενδοσκοπική οσφυϊκή δισκεκτομή, αφαιρείται μόνο το τμήμα του δίσκου που προβάλλει, αφήνοντας τον υπόλοιπο μεσοσπονδύλιο δίσκο άθικτο (ακέραιο). Γι’ αυτό και η τεχνική αυτή χαρακτηρίζεται ως μία από τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους για την αποκατάσταση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Τρόποι Πρόσβασης Στη Δισκοκήλη

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι πρόσβασης στην κήλη δίσκου ενδοσκοπικά. Ο ένας είναι ο διαμεσοπετάλειος ο οποίος αποδίδεται διεθνώς ως interlaminar (δηλαδή μεταξύ των πετάλων, που είναι οι πλάκες των οστών οι οποίες σχηματίζουν την οροφή του σπονδυλικού σωλήνα). Ο άλλος ο διατρηματικός, που ονομάζεται «transforaminal» (δηλαδή μέσω των πλευρικών καναλιών από όπου εξέρχονται τα νεύρα). Η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από τη θέση της κήλης.

Διαστρωματική (μέσω της μέσης της πλάτης) ενδοσκοπική οσφυϊκή δισκεκτομή, με μαγνητική τομογραφία πριν από τη χειρουργική επέμβαση (πάνω αριστερά και δεξιά), ακτινογραφίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της επέμβασης που δείχνουν την ενδοσκοπική θύρα στη θέση (κάτω αριστερά) και ενδοσκοπική όψη μεγάλης ρήξη δίσκου (κάτω δεξιά).

Transforaminal (από την πλευρά της πλάτης), με μαγνητική τομογραφία πριν από τη χειρουργική επέμβαση (πάνω αριστερά και δεξιά) και ακτινογραφίες που γίνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο στοχεύεται ακριβώς ο δίσκος (κάτω αριστερά) και ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του κήλη δίσκου (κάτω δεξιά).

Πλεονεκτήματα Για Τον Ασθενή

Η ενδοσκοπική οσφυϊκή δισκεκτομή αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά κατά πολύ το 90%, η οποία παρουσιάζει μια σειρά από ιδιαιτέρως σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, τόσο αναφορικά με την ίδια τη διαδικασία της επέμβασης όσο και με τη μετεγχειρητική πορεία του. Στην ενδοσκοπική δισκεκτομή, λοιπόν, ο ασθενής επωφελείται από:

● τη μικρή τομή, η οποία είναι μικρότερη από 1cm, στην πλειονότητα των περιπτώσεων και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα από τη μεριά του ασθενή (ατραυματική μέθοδος)
● την ελάχιστη διαταραχή στους φυσιολογικούς ιστούς (σέβεται απολύτως και διατηρεί την ανατομική δομή του ασθενή)
● τη δυνατότητα πραγματοποίησης και χωρίς γενική αναισθησία, αλλά με τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή (το γεγονός αυτό συνδέεται και με μια σειρά από οφέλη τα οποία σχετίζονται με την πιο άμεση ανάρρωση και επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του συνήθειες)
● το γεγονός ότι είναι μια εξαιρετικά ανώδυνη τεχνική
● τον λιγότερο πόνο που βιώνει ο ασθενής μετά την επέμβαση (η ανακούφιση από τον πόνο και τα διάφορα συμπτώματα έρχεται πολύ γρήγορα)
● τις λιγότερες απαιτήσεις για ισχυρά παυσίπονα μετά την επέμβαση, οι οποίες συνδέονται με την ελαχιστοποίηση του πόνου
● τον σύντομο χρόνο πραγματοποίησής της (με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επέμβαση ολοκληρώνεται συνήθως γύρω στα 40’ με 60’)
● τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης και πιθανών επιπλοκών, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και μετεγχειρητικά
● την άμεση κινητοποίησή του μετά την επέμβαση (συνήθως μέσα στο επόμενο δίωρο)
● τη συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (ο ασθενής συνήθως παίρνει εξιτήριο 2 με 3 ώρες μετά την επέμβαση, οπότε δεν απαιτείται νοσηλεία)
● τον ταχύτερο χρόνο της συνολικής αποκατάστασής του (χάρη στην πολύ μικρή τομή και στη μη χρήση γενικής αναισθησίας για την πραγματοποίησή της)
● την πιο άμεση επάνοδό του στην εργασία, η οποία για δουλειές γραφείου μπορεί να συμβεί και μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την πραγματοποίηση της επέμβασης (όπως είναι λογικό, για τις πιο βαριές χειρωνακτικές δουλειές το χρονικό διάστημα που απαιτείται αυξάνεται ανάλογα με την ακριβή φύση της εργασίας)
● την πλήρη επιστροφή σε όλες τις συνήθεις αθλητικές δραστηριότητές του εντός 6 περίπου εβδομάδων (οι 6 εβδομάδες αφορούν περισσότερο τις πιο βαριές και απαιτητικές ασκήσεις, καθώς για πιο ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η επιστροφή μπορεί να συμβεί πολύ πιο άμεσα)

Διάρκεια Και Χρόνος Νοσηλείας

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικά οφέλη για τον ασθενή και κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετά το πέρας αυτής. Ένα από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματά της είναι πως, κατά μέσο όρο, ο χειρουργικός χρόνος είναι 40 λεπτά. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάρκεια του χειρουργείου δεν ξεπερνά τα 60 λεπτά, γεγονός που σημαίνει αυτόματα τη μείωση του χρόνου νοσηλείας από τη μία μεριά και την ακόμα πιο γρήγορη επάνοδο του ασθενή στην εργασία, τις δραστηριότητες και την καθημερινότητά του συνολικά.

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή υπάγεται στις επεμβάσεις της κατηγορίας “Walk in - Walk out”. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία η οποία δεν απαιτεί διανυκτέρευση του ασθενή. Η παραμονή του ασθενή μετά την επέμβαση δεν ξεπερνά συνήθως τις 3 ώρες, καθώς η ανάρρωσή του είναι άμεση.

Ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, που αφορά την πορεία μετά το τέλος της επέμβασης για τις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το εξής:

● Ο ασθενής μεταφέρεται στον θάλαμο και λίγη μόλις ώρα μετά μπορεί να περπατήσει κανονικά.
● Γύρω στις 3 ώρες αργότερα παίρνει εξιτήριο και επιστρέφει στο σπίτι του.
● 2-3 ημέρες μετά ενδεχομένως να μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, εφόσον πρόκειται για δουλειά γραφείου. Η επάνοδος σε κάποια πιο βαριά χειρωνακτική εργασία θα συμβεί οπωσδήποτε μετά την 3η εβδομάδα (τουλάχιστον για τους περισσότερους ασθενείς).
● Ανάλογα με την ακριβή πορεία ανάρρωσής του, επιτρέπεται η ελαφριά σωματική άσκηση μετά την πρώτη εβδομάδα από την επέμβαση, όπως και η οδήγηση.
● Για το κολύμπι και το ποδήλατο, η 3η εβδομάδα είναι συνήθως το χρονικό σημείο επανέναρξης.
● Οι πιο βαριές και απαιτητικές αθλητικές δραστηριότητες μπορούν σταδιακά να εντάσσονται ξανά στην καθημερινότητα του ασθενή μετά την 6η εβδομάδα. Καλό είναι να αυξάνεται σταδιακά η διάρκεια, ο ρυθμός και η ένταση και πάντα υπό τις οδηγίες και την παρακολούθηση του χειρουργού και του φυσικοθεραπευτή.

Ο νευροχειρουργός θα φροντίσει να ενημερώσει πλήρως τον ασθενή σχετικά με ό,τι είναι απαραίτητο να γνωρίζει αναφορικά με τη μετεγχειρητική πορεία του. Θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες προφύλαξης (πώς πρέπει να κάθεται, ποιος είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος για να σηκώνει βάρη, πόση ώρα μπορεί να στέκεται όρθιος κ.λπ.), καθώς και οδηγίες για μετεγχειρητικό έλεγχο. Δεδομένου πως κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, κάθε ασθενής θα ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο μετεγχειρητικό πλάνο ανάλογα με τη φύση της εργασίας και τις καθημερινές του συνήθειες, τον σωματότυπο, την πάθηση από την οποία πάσχει και μια σειρά από άλλες παραμέτρους.

Μετά Την Επέμβαση

Η ανάρρωση κάθε ασθενούς είναι διαφορετική. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία ισχύουν για τους περισσότερους ασθενείς που υποβάλλονται στην επέμβαση της ενδοσκοπικής δισκεκτομής. Ακολουθεί μια λίστα με μερικές βασικές μετεγχειρητικές οδηγίες, για τις οποίες κάθε ασθενής ενημερώνεται και από τον χειρουργό του πάντα.

Χρονοδιάγραμμα - Επιστροφή Στην Καθημερινότητα

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από το είδος της. Οι ασθενείς μπορούν συχνά να πάνε σπίτι την ίδια μέρα μετά την ενδοσκοπική οσφυϊκή δισκεκτομή. Το περπάτημα μπορεί να ξαναρχίσει αμέσως και η οδήγηση μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν περίπου 6 εβδομάδες πριν κάνουν πιο έντονη δραστηριότητα, για να δώσουν στο σώμα αρκετό χρόνο για να επουλωθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες εμπεριέχουν πλάγιες και πρόσθιες κάμψεις του κορμού, άρση βάρους και, μεταξύ άλλων, στροφικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης.

Χρήση Ζώνης Οσφύος

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής ενδεχομένως να χρειαστεί μία ζώνη οσφύος, η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται βάσει των συστάσεων του χειρουργού, για την καλύτερη δυνατή οσφυϊκή στήριξη και ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα οποιασδήποτε υποτροπής. Ο χειρουργός είναι αρμόδιος για να κρίνει αν η χρήση της συγκεκριμένης ζώνης είναι απαραίτητη για τον εκάστοτε ασθενή ή όχι.

Περιποίηση Τομής

Η μικροσκοπική τομή που απαιτείται να γίνει στην περίπτωση της ενδοσκοπικής δισκεκτομής δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα από τη μεριά του ασθενή. Το μόνο που απαιτείται για το σημείο του χειρουργικού τραύματος είναι το να μένει καθαρό μέχρι να επουλωθεί πλήρως. Σε αυτό βοηθά η χρήση αποστειρωμένης γάζας, ώστε να μην υπάρχει επαφή με τα ρούχα και να αποφεύγεται ο ερεθισμός και η τριβή της με αυτά.

Μπάνιο Μετά Την Επέμβαση

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί κανονικά να κάνει μπάνιο, εφόσον όμως το σημείο της τομής είναι καλυμμένο με αδιάβροχη γάζα. Αφού τελειώσει το μπάνιο, η γάζα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί και το σημείο να καθαριστεί και να στεγνώσει εντελώς. Στη συνέχεια, όπως αναφέρθηκε και από πάνω, θα πρέπει να καλυφθεί ξανά από μια καινούρια αποστειρωμένη γάζα.

Φυσικοθεραπείες - Επανέλεγχος

Μετά το πέρας της επέμβασης θα δοθούν, επίσης, σαφείς εξατομικευμένες οδηγίες αναφορικά με το πλάνο φυσικοθεραπειών που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής για την πλήρη αποκατάστασή του, αλλά και σχετικά με το πότε θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος από τον θεράποντα γιατρό. Η επανεξέταση γίνεται περίπου μετά από 10 ημέρες και περιλαμβάνει τον έλεγχο της τομής (σε ποιο στάδιο επούλωσης βρίσκεται και αν αυτή γίνεται σωστά) και της συνολικής κατάστασης του ασθενή.

Η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών, που παρέχονται από τον χειρουργό, είναι σημαντική για την επίτευξη της επούλωσης και τη μείωση πιθανών υποτροπών. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό για τον ασθενή να έχει στη διάθεσή του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για μετά την επέμβαση.

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική δίνει πλέον τη δυνατότητα σε όλους τους ασθενείς να υποβληθούν σε σύντομες, αναίμακτες και ατραυματικές χειρουργικές θεραπείες αποκατάστασης με μοναδικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών με την εξειδίκευση και εμπειρία του επικεφαλής νευροχειρουργού και της ομάδας η οποία τον πλαισιώνει μπορεί να εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή θεραπεία και ανάρρωση του ασθενή.

Ενημερωθείτε σήμερα σχετικά με την ενδοσκοπική δισκεκτομή. Μάθετε τι ακριβώς είναι η ελάχιστα επεμβατική τεχνική για την αποκατάσταση των προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη, τα πλεονεκτήματα τα οποία παρουσιάζει για τον ασθενή, το κόστος της και ό,τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε. Επικοινωνήστε σήμερα με τον νευροχειρουργό Δρ. Στέλιο Βλατάκη και κλείστε το ραντεβού σας.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Νευροχειρουργός - Χειρουργός σπονδυλικής στήλης με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση όλων των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου.

Επικοινωνία

Ιατρείο, Ευρωκλινική Αθηνών
Αθανασιάδου 3-5
Αθήνα 115 21 
Χάρτης

Ελευθερίου Βενιζέλου 26, Αθήνα
Χάρτης 

+30 2106416016
+30 6971701871

info@nevroxeirourgos-vlatakis.com

Συνεργαζόμενα Νοσοκομεία
Call Us